"Karsten Guldager".

Karsten Guldager.

Første gang jeg mødte Karsten var, sjovt nok, til en torvedag i Saltum tilbage i 1983-85. Jeg husker ikke helt præcist hvornår men mener at kunne huske at det var medens Ingermarie og jeg boede i V Hjermitslev.

Jeg kom lidt tilfældigt op til Annegrethe og John Sørensen på Abildvej, hvor de dengang boede til leje hos Holger Sørensen, der var Johns onkel.

Det var godt vejr og der sad en del mennesker udenfor og spillede, bla. Inger Kædegård og Hans Sørensen fra Saltum Spillemændene på henholdsvis harmonika, mandolin og violin, og så Karsten Guldager på en gammel 12 strenget Framus.

Karsten havde lige fundet tid i en pause til at komme over i haven hos Holger, ellers var han travlt optaget med at køre ”Futtog” rundt i byen med ungerne.

Det var den gang en tradition at Holger efter torvedagen, inviterede folkene fra Saltum Spillemændene, som dengang var fast hus orkester til torvedagen, med over i haven til en øl og så blev der gerne spillet et ekstra sæt på plænen.

Karsten var i øvrigt i sin tid med til at starte Saltum Spillemændene men stoppede igen af grunde jeg ikke kan huske.

 

Den musikalske karriere begyndte først i 1970’erne da Karsten startede orkestret ”Apollo” sammen med sin bror Klaus Guldager på bas, Torben Magnussen som forsanger og Erik, hvis efternavn jeg ikke kende, på guitar.

De var på det tidspunkt ikke ældre end 13 – 16 år gamle og havde ikke de store midler til at finansiere det nødvendige grej. Heldigvis for dem var Torbens far direktør i den lokale Sparrekasse, så han lånte dem de penge de havde brug for og lavede et budget, så han også var sikke på at få sine penge tilbage.

Det viste sig ret hurtigt at der ikke var problemer med at betale tilbage for de blev ret populære i lokalområdet og spillede ret mange job rundt omkring til bal på kroer og restauranter.

Ja, det var jo dengang alle mennesker gik til bal og alle kroer og forsamlingshuse holdt bal hver weekend.

Et af de allerførste steder de var ude at spille var i restauranten på campingpladsen Jambo Vesterhav, hvor de spillede med stor succes.

Restauranten var på det tidspunkt forpagtet af Eva & Henrik Møller Jensen.

Jambo Vesterhav var på det tidspunkt ejet af en Hr. Matsen og denne Hr. Matsen forlangte at Eva og Henrik skulle hyrede hans datter og svigersøn til at spille deres debut optræden i restauranten den efterfølgende lørdag aften og det lød forfærdeligt!

Duoen der var tale om var Sussi & Leo.    

Hvad Apollo angår, mener jeg at Karsten gik ud af bandet hen omkring midten af 1970’erne.

 

Karsten og jeg blev i 1989 ansat på den samme virksomhed, Dancall Radio i Pandrup.

Her underholdt vi i flere år, med fællessang til den årlige ferie og juleafslutning.

På et tidspunkt blev enige om at det kunne være sjovt at mødes privat og jamme lidt.

Vi mødtes en lørdag eftermiddag, sammen med John Sørensen, i min udestue og spillede hele eftermiddagen og drak øl. Ud på aftnen gik vi en tur på Restaurant Kellys hvor vi underholdt og fik lidt gratis øl.

Der skulle dog gå yderligere et års tid eller to inden vi genoptog ideen.

Karsten og jeg mødtes et par gange og spillede og sang men blev dog hurtigt enige om at vi manglede en der kunne synge.

 

En lørdag aften havde Karsten inviteret John og jeg til en god middag og efterfølgende gik vi ned i Johns bar og spillede, det blev starten på Meyer.

Karsten havde på det tidspunkt hans sejlbåd Dullen til at ligge i Gjøl havn. Her havde han lært en gut der hed Bjarne Carlsen at kende. Bjarne spillede guitar og ville gerne være med i bandet, men det kunne ikke komme på tale. Vi var jo i forvejen to guitarer, men vi manglede en bas, så Bjarne måtte ud og investere i en bas, hvilket blev Bjarnes start på det instrument, som han i øvrigt stadig spiller på i bandet Purple Haze.

Karsten har altid gerne villet have udvidet besætningen, jeg tror at han syntes at det var hyggeligt at være så mange som muligt.

En aften i øvelokalet fortalte Karsten at han havde hørt et ham den nytilflyttede fynbo nede for enden af vejen havde en guitar.

Og vupti, så var Karsten smuttet ned og invitere fynboen op og spille sammen med os, og herefter var Uffe Stentebjerg blevet en del af bandet.

Karsten er den type der kender gud og hver mand, så mange af de gutter der kom ind i bandet i kortere eller længere tid var nogen han shanghajede!

Ud over Uffe Stentebjerg og Bjarne Carlsen kan nævnes Kurt Andersen, Mogens Hvarregaard, Allan Møller, og senere til Abildroad, Anders Mærkedal, Jørn Larsen og Magnus Hovalt.

Karsten var også om sig med at skaffe os ud og spille bla flere gange i sejlklubben på Gjøl.

Karstens daværende kone Connie var med i et kor, Coriosum, med hvem vi et par gange spillede til noget ost og vin arrangement de afholdt, ligesom vi engang var nede på hans arbejdsplads, A-huset i Brønderslev til familiedag og underholde.

En af Karstens kolleger var med i en musikforening i Klokkerholm så derigennem kom vi engang med til jam fest på Tagskæget, det var ret sjovt at dele scene med fire andre band og et par solister.

Det var i øvrigt også Karsten der sørgede for at vi kom med ud til musikkomsammen hos Sonja & Hans Sørensen, hvor vi har spillet på scenen de gange vi har kunnet samle hele bandet og ellers jammet rundt omkring i haven og på den lille scene.

 

Som nævnt har Karsten hans sejlbåd Dullen som de seneste år kun har haft luft under kølen. Tidligere lavede vi hver sommer, en dag hvor der var godt vejr, en aftentur til Nibe, hvor vi hele vejen over spillede, sang og drak bajere.

Når vi kom til Nibe blev som regel inviteret op på en af terrasserne, af de folk der havde husene omkring havnen, og budt på friske drikkevarer hvilket vi kvitterede med ved at underholde dem med musik og sang (nogle påstår at der var rift om at have os siddende og ”støje”).

I de år vi tog turen, lykkedes det kun skipper Holger Sørensen at sejle på grund en gang!